fbk tvit1 Instagram icon you 1441091026 telegram messenger

реклама

реклама

Как террористы убивали нацгвардейцев под Радой 31 августа (ВИДЕО)

3453453454363

У МВД есть достаточные основания считать, что замысел событий под Верховной Радой 31 августа заключался в том, чтобы силами специально подготовленной группы лиц организовать массовые беспорядки под стенами украинского парламента и использовать их для маскировки главного удара - кровавого теракта.

 

Об этом заявил глава МВД Украины Арсен Аваков в ходе отчета перед народными депутатами в четверг в Верховной Раде, который опубликован на сайте МВД. Приводим его полностью.

"Шановний український народе, шановні народні депутати, представники засобів інформації та інші присутні!

Сьогодні я, із дозволу процесуальних керівників та слідчих, поінформую Вас про результати роботи щодо розслідування подій, які сталися 31.08.2015 біля Верховної Ради. Як відомо, внаслідок цього тілесні ушкодження отримали 157 працівників правоохоронних органів, Національної гвардії та цивільних осіб (у тому числі - 110 - від вибуху гранати). Троє осіб загинуло, досі у стаціонарах знаходиться - 81 особа, один боєць - у вкрай тяжкому стані.

Це все стало наслідком заздалегідь спланованої та організованої провокації. Її метою, за однією з версій слідства, була масштабна дестабілізація ситуації в країні та занурення її у масштабне насилля та збройне громадянське протистояння. І сам терористичний акт, і масові безлади були об'єднані одним злочинним задумом. Є достатні підстави вважати, що цей задум полягав у тому, щоб силами спеціально підготовленої групи осіб організувати масові заворушення під стінами українського парламенту та використати їх для маскування головного удару - кривавого теракту. Теракт так само був вчинений не терористом-одинаком, а організованою групою осіб. За усіма наявними ознаками це був не випадковий кидок гранати, а частина єдиного плану з дестабілізації. При цьому масові безлади були неодмінною складовою усієї картини злочину.

Вперше в історії України під час масових акцій було вчинено терористичний акт із застосуванням бойової гранати. Я Вам зараз продемонструю фото та відео матеріали, які доводять, що це був цілеспрямований та заздалегідь продуманий злочин.

Встановлено, що станом на 18 вересня до вчинення терористичного акту мають безпосереднє відношення троє осіб. З них один виконавець, називатиму його - Особа 1. А двоє інших приймали участь у його зустрічі, маскуванні його дій під час кидка гранати та забезпеченні відходу з місця подій. Їх називатиму відповідно - Особа 2 та Особа 3.

Масові безлади розпочалися вже після голосування за конституційні зміни у Верховній Раді України і вже жодним чином не могли вплинути на результати цього голосування. Основними ініціаторами сутичок стали активісти з середовища учасників вуличної акції ВО "Свобода". Підрозділи МВС та Нацгвардії жодним чином не провокували таке безпідставне насилля. Навіть навпаки - максимально обмежували себе у застосуванні сили проти агресивних мітингарів. Доказом цього є і той факт, що до ОВС та лікарень не надходили звернення про отримання тілесних ушкоджень під час протистояння з боку самих учасників протестів.

Натомість внаслідок саме масових заворушень за обставин, які не пов'язані з вибухом гранати, 40 (сорок) правоохоронців отримали тілесні ушкодження у вигляді переломів, синців, ран та забоїв.

У ході розслідування встановлено більше 100 (ста) агресивно налаштованих громадян, які наносили працівникам МВС удари ногами, руками, спеціально заготовленими кийками та дерев'яними палицями, рештками плакатів та відбирали в них спецзасоби, шоломи, щити, а також газовими балончиками розприскували газ дратівливої дії. Внаслідок цього декілька нацгвардійців отримали поранення саме тому, що їхні засоби індивідуального захисту (щити і шоломи) були відібрані агресивно налаштованими протестуючими.

На сьогодні вже повідомлено про підозру 22 (двадцяти двом) особам у вчиненні масових заворушень та заподіянні працівникам правоохоронних органів тілесних ушкоджень. Ще відносно 10 (десяти) правопорушників повідомлення про підозру погоджено з Генеральною прокуратурою та невідкладно буде вирішено питання щодо їх оголошення та обрання фігурантам відповідних запобіжних заходів.

Крім того, судом 17 (сімнадцять) осіб заарештовані, ще 3 (трьом) обрано запобіжні заходи, не пов'язані з позбавленням волі. Одного підозрюваного вже оголошено в розшук. Як відомо, серед осіб, які наносили тілесні ушкодження, є колишні народні депутати України.

Пропоную переглянути відео масових безладів.

Хочу зазначити, що в даному випадку мова жодним чином не йде про політичні переслідування, а правова оцінка дається виключно конкретним діям конкретної особи.

Перегляд матеріалів. Відео № 1 (масові безлади із обведеними контуром обличчями активних учасників).
На цьому відео червоним кольором виділено встановлених слідством підозрюваних осіб з числа активних учасників масових заворушень. Частині їх вже оголошено про підозру та обрано запобіжні заходи.
Подіям 31 серпня під ВР передувала низка інших важливих подій, на яку звернуло увагу слідство. А саме 26 серпня 2015 року члени і керівництво ВО "Свобода", зокрема Тягнибок О.Я., Сиротюк Ю.М., Гелевей О.І. та Кривецький І.І. пізно увечері прибули в місто Курахове Донецької області. На наступний день 27.08.2015 року відбулася їхня офіційна зустріч із бійцями батальйону ПСМОП "Січ" у місці його дислокації. Після офіційної зустрічі, Тягнибок, Сиротюк, Гелевей та Кривецький попросили командування батальйону та бійців, які не належать до партії "Свобода", вийти із приміщення. Після цього лідери цієї політичної сили разом зі своїми прихильниками у кількості 15-20 осіб провели приватні співбесіди. На них також була присутня особа, яку тепер слідство обгрунтовано підозрює у безпосередньому вчиненні терористичного акту.

Після цієї бесіди із прихильниками ВО "Свобода" в Кураховому, Тягнибок, Сиротюк, Гелевей та Кривецький поїхали в село Водяне за місцем дислокації батальйону "Карпатська Січ", який входить до складу 93-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України. Там вони також провели офіційну зустріч, фотографування та приватні співбесіди. Після цього поїхали назад до Києва.

Прошу показати Слайд №1 на якому зафіксовані ці гості разом із Особою 2, яка є підозрюваним у вчиненні терористичного акту.

Слайд №1

мвд свобода столкновения под радой

Наступного дня після цих приватних розмов 28.08.2015 обидва підозрювані у вчиненні терористичного акту виїхали до міста Києва. Один із них - Особа 1 - у суботу 29 серпня написав рапорт на звільнення з органів внутрішніх справ, за власним бажанням, мотивуючи це рішення низьким рівнем заробітної платні. Так само вчинили ще декілька бійців батальйону міліції "Січ". Прошу показати слайд № 2 - це рапорт Особи 1. Наскільки пов`язані ці зустрічі керівництва ВО "Свобода" із залученням конкретних осіб до вчинення теракту - буде перевірено у ході слідства.

Слайд №2

мвд свобода столкновения под радой

Згідно отриманої інформації, саме з таких людей як Особа 1 та Особа 2 була сформована група для дестабілізації ситуації під час масових заходів 31.08, зокрема, з використанням декількох бойових гранат.

Внаслідок вчиненого терористичного акту під ВРУ з використання бойової гранати було поранено 117 людей у тому числі 110 працівників правоохоронних органів та Національної гвардії України. Троє гвардійців - Ігор Дебрін, Дмитро Сластніков та Олександр Костина померли, а ще один до теперішнього часу перебуває у комі.

Слідчо-оперативною групою за наявними технічними можливостями вже опрацьовано - і робота ця триває - дуже великий обсяг відео матеріалів, які були надані представниками засобів масової інформації, отримані із мережі інтернет та вуличних камер відео спостереження. Це дало можливість оперативно встановити та затримати підозрюваних осіб причетних до вчинення терористичного акту та відтворити картину тих жахливих подій.

Я вам зараз продемонструю фото- та відео матеріали, які доводять, що це був цілеспрямований та заздалегіть продуманий злочин.

Прошу продемонструвати підготовлені матеріали. Спочатку ви їх подивитесь у режимі реального часу, а потім я Вам продемонструю його з коментарями в уповільненому вигляді.

Перегляд матеріалів відео № 2 ( про кидок гранати)
Синопсис: камери відео спостереження біля готелю Дніпро зафіксували рух підозрюваного по вулиці Грушевського. Час - 13:16. Потім його чітко видно вже на місці злочину. Разом зі спільниками. Він приводить до бойового стану гранати у своєму рюкзаку. Після цього Особа 2 робить димову завісу для маскування самого кидка гранати. Сам вибух гранати стався о 13-ій годині, 43 хвилини і 56 секунд.
 
Тепер я вас поінформую про дії підозрюваних одразу після кидка гранати до їхнього затримання.

Слідчо - оперативною групою встановлено: залишаючи місце злочину, Особа 1 зайшла в зелені насадження напроти ВР. Там, присівши навколішки, він переодягнув оливкову футболку на чорну, зняв медичну маску і поклав ці речі у рюкзак. Ці речові докази при затриманні підозрюваного нами вилучені з його рюкзака разом із ще одною бойовою гранатою та приєднані до матеріалів слідства. Після перевдягання Особа 1 вирушив через зелені насадження до пам'ятника Ватутіну на зустріч із Особою номер 2. Прошу показати наступний слайд.

Слайд №3

мвд свобода столкновения под радой

Встановлено, що після перевдягання Особа 1 зустрівся з Особою 2 біля пам'ятнику генералу Ватутіну. Разом вони вийшли з Маріїнського парку, підійшли до магазину "Чумацький шлях", перейшли вулицю М. Грушевського, біля будинку № 34/1 пересвідчилися в тому, що їх ніхто не переслідує та розійшлися. Особа 1 самостійно пішов до метро Арсенальна, де був затриманий працівниками міліції. Особа 2 отримав телефонний дзвінок від Особи 3, пройшов через Кріпосний провулок на вулицю Інститутську і спустився на Майдан Незалежності. Там він був затриманий із засобами маскування обличчя та димовими шашками аналогічними тим, що використовувалися під час маскування вчинення терористичного акту.

Додатково можу повідомити такий факт: Особа 1 під час перевірки документів та затримання вчинила активний опір працівникам міліції з використанням сльозогінного газу "Терен-4". Завдяки професійним діям працівників міліції, вони не дали можливості підозрюваному скористатися другою бойовою гранатою, яка була приведена в бойовий стан ще біля Верховної ради України на площі Конституції.

Основне наше завдання зараз - розібратися у мотивах, які стали підставою для цих молодих людей вчинити такий жахливий вчинок. Хто є замовником, ідеологом та організатором цих злочинних дій? Всіх підозрюваних об'єднує декілька факторів: вони є активними членами ВГО "Сокіл", яке у свою чергу є молодіжним осередком і має відношення до політичної партії ВО "Свобода".

На цьому слайді ми бачимо підозрюваних Особу 1, Особу 2 та Особу 3 разом із символікою ВГО "Сокіл".

Слайд №4

свобода столкновения

На цьому слайді ми бачимо групу активістів із символікою ВГО "Сокіл" та ВО "Свобода"

Слайд №5

свобода столкновения

На цьому слайді підозрювані - Особа 1 та Особа 2 сфотографовані на передвиборчій листівці ВО "Свобода",

Слайд №6

мвд свобода столкновения под радой


Наголошую, що цей терористичний акт був заздалегідь спланований та добре організований. Про це свідчить низка додаткових фактів, про які я зараз розповідати не буду, щоб не розголошувати таємницю слідства.

Скажу лише, що тільки випадковість не дала можливості використати другу димову шашку для димового маскування та метання другої гранати у будівлю Верховної Ради України.

Також слідство працює для встановлення інших учасників груп. Їх, за попередньою інформацією слідства, було підготовлено декілька для скоєння більш масштабного терористичного акту шляхом кидання декількох бойових гранат у будівлю українського парламенту. Сигналом для цього мало би стати застосування міліцією та Нацгвардією сили, зокрема і вогнепальної зброї, у відповідь на ураження бойовою гранатою. Варто зазначити, що всі формальні законні підстави застосувати зброю у МВС у тому випадку були - відповідно до Закону про міліцію та інших нормативно-правових актів українського законодавства. І тільки завдяки витримці, героїзму та самопожертві правоохоронців, зваженості їхнього керівництва, яке не піддалося на провокативні дії терористів і не віддало наказ про застосування сили та зброї, вдалося запобігти більш масштабним і кривавим наслідкам.

І в цьому - колосальна різниця між тим, як вела себе міліція під час Революції Гідності на Майдані і тим, як діяли правоохоронці тепер під час масових акцій.

Всі винні у цьому мають понести відповідальність перед Законом і я, як міністр внутрішніх справ, зроблю все для цього.

І наостанок. Прошу ще раз вшанувати хвилиною мовчання загиблих гвардійців".Источник:http://censor.net.ua/n352377

 

 

Підписуйтесь на Review News в Telegram. ТОПові новини - ви дізнаєтесь миттєво!

 

 

реклама

ОСТАННІ НОВИНИ

ВІДЕО